SMER čiastočne plní sľub o transparentnom financovaní politických strán

Dátum: 17.07.2013

S viacmesačným meškaním SMER ukázal, ako chce splniť svoj predvolebný sľub o transparentnom financovaní politických strán, ku ktorému sa zaviazal po výzve mimovládok TIS, INEKO a SGI. Návrhy zákonov, ktoré predložilo ministerstvo vnútra, podľa názoru INEKO pomôžu sprehľadniť financovanie politických strán a kandidátov. Pozitívom je najmä zavedenie transparentného účtu, kde verejnosť bude vidieť, koľko peňazí strany alebo kandidáti minuli na kampaň a tiež bude možné zistiť, od koho na financovanie kampane dostali peniaze. Prínosom je aj povinnosť zverejňovať priebežné a záverečné správy o nákladoch na kampaň a tiež zavedenie jednoznačných sankcií za porušenie zákona.

Negatívom návrhov je, že nepočítajú s vytvorením nezávislého orgánu, ktorý by kontroloval dodržiavanie zákona a riešil prípadné nezrovnalosti. Ponechanie kontrolných právomocí na ministerstve financií nie je zárukou, že kontrola bude efektívna. Ministerstvo je totiž politický orgán a teda je vo vzťahu k politickým stranám v konflikte záujmov. Vytvorenie nezávislého orgánu by podľa nášho názoru podstatne znížilo riziko využívania tzv. paralelného účtovníctva, cez ktoré politické strany môžu financovať svoju kampaň z neoficiálnych zdrojov.

Spomedzi našich návrhov (TIS, INEKO, SGI) tiež nie je splnený bod o naviazaní príspevkov, ktoré dostávajú politické strany od štátu, na výšku deklarovaných súkromných zdrojov. Toto opatrenie má motivovať strany k deklarovaniu čo najvyššieho objemu peňazí zo súkromných zdrojov.

Návrh zákona o volebnej kampani by sa dal vylepšiť, ak by popri evidencii nákladov zaviedol aj povinnosť viesť evidenciu o fyzickom plnení. Verejnosť by tak nedostávala len informácie o tom, koľko peňazí strana alebo kandidát vynaložila napríklad na bilbordy, reklamné plagáty alebo spoty v televízii, ale aj informácie o počte bilbordov a plagátov, či o dĺžke a mieste zverejnenia televíznych spotov. Pre verejnosť by sa tak podstatne uľahčila kontrola toho, či deklarované náklady a fyzické plnenie sú adekvátne realite.