Európska komisárka Jourová reaguje na petíciu, ktorú podpísalo takmer 40-tisíc Slovákov

Dátum: 06.02.2024

Tlačová správa, 1. februára 2024

Viceprezidentka Európskej komisie Věra Jourová reagovala na otvorený list rodín Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a občianskych aktivistov, ktorý podpísalo vyše 38-tisíc občanov.

Vyjadrili v ňom vážne obavy, že zmena trestného zákona a ďalšie kroky vlády Roberta Fica môžu viesť k odklonu Slovenska od slobody, demokracie, rovnosti, právneho štátu a ďalších hodnôt, na ktorých je Európska únia postavená.

“Chcela by som vás uistiť, že Európska komisia nebude váhať s prijatím akýchkoľvek opatrení, ktoré môžu byť potrebné na zabezpečenie dodržiavania práva EÚ,” uviedla eurokomisárka pre spravodlivosť V. Jourová.

Eurokomisárka pre spravodlivosť sa im v liste poďakovala za ich postoj k obrane právneho štátu. Signatárov zároveň ubezpečila, že komisia bude vývoj na Slovensku naďalej pozorne sledovať a presadzovať hodnoty, na ktorých je EÚ založená.

Eurokomisárka pripomína, že komisia 13. decembra 2023 vyzvala vládu a parlament, aby pozastavili prijímanie novely trestného zákona, a najmä aby ho neprijímali v zrýchlenom legislatívnom konaní, bez riadnej a dôkladnej konzultácie so zainteresovanými stranami na vnútroštátnej a európskej úrovni, vrátane Benátskej komisie.

Otvorený list, na ktorý V. Jourová reaguje, poslali EK rodiny J. Kuciaka a M. Kušnírovej, Nadácia Zastavme korupciu, Transparency International Slovensko, INEKO a Via Iuris. “Dobrá správa pre Slovensko je, že EK pozorne sleduje dianie na Slovensku a okrem argumentov vlády počúva aj občanov a občiansku spoločnosť,” reagovala Katarína Batková z Via Iuris.

Podľa Zuzany Petkovej je zjavné, že ani kozmetické zmeny, ktoré koalícia robí v pôvodnom návrhu na zníženie trestov za korupciu nemusia EK stačiť. “A Slovensko môže napriek tomu čeliť sankciám,” dodala.

Európska komisia pravidelne vydáva výročnú správu o právnom štáte, ktorá skúma vývoj v oblasti právneho štátu vo všetkých členských štátoch. Zameriava sa v nej na 4 oblasti: spravodlivosť, boj proti korupcii, médiá a sloboda, pluralizmus a širšie inštitucionálne otázky týkajúce sa bŕzd a protiváh.

Dňa 5. júla 2023 Európska komisia prijala svoju štvrtú výročnú správu o právnom štáte, ktorá obsahuje aj konkrétne odporúčania pre jednotlivé členské štáty, vrátane Slovenska. Okrem iného Slovensku odporúča prijať také zmeny v legislatíve, ktoré by obmedzili právomoci generálneho prokurátora rušiť rozhodnutia podriadených (paragraf 363 TP). Vládna koalícia ide opačným smerom, keď postavenie GP ešte viac posilňuje tým, že ruší Úrad špeciálnej prokuratúry a jeho prokurátorov presúva pod Maroša Žilinku.

Aktuálny reprezentatívny prieskum agentúry Focus pre Transparency International Slovensko tiež ukazuje, že až 69% voličov koaličných strán nesúhlasí s tým, aby boli páchatelia korupcie trestaní menej prísne ako dnes.

Zuzana Petková, Nadácia Zastavme korupciu
Katarína Batková, VIA IURIS
Michal Piško, Transparency International Slovensko
Dušan Zachar, INEKO