MVO: Vláda valcuje právny štát a ohrozuje stabilitu demokracie

Dátum: 06.12.2023

Tlačová správa
Bratislava, 6.12.2023

Mimovládne organizácie protestujú proti krokom štvrtej vlády Roberta Fica, ktoré ohrozujú právny štát a oslabujú boj proti korupcii. Ide najmä o plánované rušenie špeciálnej prokuratúry, zúženie právomocí Úradu na ochranu oznamovateľov, prijímanie zásadných zmien v zrýchlenom konaní a netransparentné výberové konania. Nadácia Zastavme korupciu, VIA IURIS, Transparency International Slovensko a INEKO pri tejto príležitosti pristavili (resp. chceli pristaviť …) pred úrad vlády valec.

„Symbolicky chceme upozorniť, že vláda rýchlymi opatreniami valcuje princípy právneho štátu a bez širšej diskusie ide meniť inštitúcie, ktoré sú dôležité pre znižovanie korupcie v štáte,“ uviedla riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Návrh na zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry prichádza v čase, kedy sa reálne “rozhýbalo” postihovanie veľkej korupcie. Vyplýva to z analýzy korupčných rozsudkov z obdobia rokov 2020 až 2022, ktorú vypracovala Transparency International Slovensko.

“Až 95 percent korupčných prípadov, ktoré Špeciálna prokuratúra poslala za posledné roky pred Špecializovaný trestný súd v Pezinku, sa skončilo odsúdením. Pred súd sa už konečne dostávajú aj väčšie ryby, čo podporuje argumenty o zmysluplnosti špecializácie a nezávislosti týchto orgánov,” podotýka Michal Piško, riaditeľ Transparency International Slovensko.

Z 288 korupčných káuz, ktoré Špecializovaný trestný súd v posledných dvoch rokoch rozhodol, sa jedna štvrtina rozhodnutí týkala verejne činných osôb. Do tejto kategórie sa pritom dostali nielen zdravotníci a policajti, ale aj predstavitelia justície, či vysokopostavení štátni úradníci.

V porovnaní s minulosťou sú viac trestané aj vyššie úplatky – nad 5000 eur, ktoré tvoria pätinu rozhodnutí.

Zákony pritom vláda mení bez toho, aby mali dotknuté organizácie priestor na vyjadrenie.

“Skrátené legislatívne konanie má jasne zadefinované pravidlá – môže sa využívať len výnimočne a len v prípadoch, ak sú ohrozené základné ľudské práva a slobody alebo ak štátu hrozia značné hospodárske škody. Nič z toho samotnou existenciou Úradu špeciálnej prokuratúry nehrozí. Plány na zrušenie ÚŠP doslova zo dňa na deň, bez akejkoľvek diskusie, považujeme za útok na základné piliere právneho štátu,” hovorí Eva Kováčechová, advokátka spolupracujúca s VIA IURIS.

“Ak nebudú dôležité verejné inštitúcie, regulačné a dohľadové úrady či orgány presadzujúce právo fungovať nezávisle a spravodlivo, tak to vo svojich bežných životoch pocítia negatívne aj občania, dokonca aj vo svojej peňaženke. Možno nie hneď zajtra, ale pozajtra určite,” varuje riaditeľ INEKO Dušan Zachar. Odborné vedecké štúdie totižto už preukázali, že vo všeobecnosti krajiny, ktoré viac dodržiavajú zásady právneho štátu, rastú ekonomicky rýchlejšie ako krajiny, ktoré princípy právneho štátu “valcujú”.

Mimovládne organizácie zverejnili na webe mojapeticia.sk výzvu za stabilitu právneho štátu na Slovensku, chcú ju poslať Európskej komisii. Občania ju môžu od dnes podpisovať, ako prvý tak urobil otec zavraždeného novinára Jozef Kuciak. Prípadné zrušenie špeciálnej prokuratúry a súdu by sa totiž priamo dotklo aj kauzy vraždy novinára a jeho snúbenice.