Predstavitelia občianskej spoločnosti posielajú europoslancom list o vládnych krokoch ohrozujúcich právny štát

Dátum: 13.12.2023

Tlačová správa, 13. december 2023

List podpísalo už 34-tisíc občanov. Spolu s nimi rodina Jána Kuciaka a viaceré neziskové organizácie.

Poslanci Európskeho parlamentu by sa mali v týchto dňoch zaoberať situáciou na Slovensku. Jozef Kuciak a vedenie organizácií VIA IURIS, Transparency International Slovensko, Nadácie Zastavme korupciu a INEKO im preto poslali list, v ktorom vyjadrili vážne obavy, že kroky vlády Roberta Fica môžu viesť k odklonu Slovenska od slobody, demokracie, rovnosti, právneho štátu a ďalších hodnôt, na ktorých je Európska únia postavená.

List môžu svojim podpisom podporiť aj občania. Doteraz tak urobilo vyše 34-tisíc ľudí. Podpisová akcia pritom pokračuje. Spolu s podpismi, organizácie posielajú europoslancom aj vyhlásenie rodín zavraždeného Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Navrhované zmeny totiž môžu mať vplyv aj na ich prípad. “Už máme pocit, že sa spravodlivosti nedožijeme, a preto si dovoľujeme požiadať Vás o pomoc. Pravda a spravodlivosť nepotrebujú a nemali by robiť kompromisy,” uvádzajú v liste rodiny.

Predstavitelia občianskej spoločnosti v liste upozorňujú na jedenásť zásadných zmien, ktoré vláda vykonala alebo plánuje vykonať. “Zmeny v polícii, prokuratúre, ochrane oznamovateľov korupcie a ďalších oblastiach vnímame ako výrazný krok späť v budovaní právneho štátu na Slovensku. Tieto kroky mať okrem výrazného poškodenia úrovne demokracie na Slovensku, negatívny dopad aj na úroveň demokracie v celej Európskej únii.” hovorí Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu. Upozorňuje na znižovanie trestov za korupciu a ekonomickú kriminalitu, ktoré by sťažili aj prácu Európskej prokuratúry pri ochrane prostriedkov z európskych fondov.

Transparency International komisiu upozorňuje, že návrh na zrušenie špeciálnej prokuratúry prichádza v čase, keď má reálne výsledky. Vyplýva to z jej analýzy rozsudkov z rokov 2020 až 2022. “Až 95 percent korupčných prípadov, ktoré Špeciálna prokuratúra poslala za posledné roky pred Špecializovaný súd v Pezinku, sa skončilo odsúdením. Pred súd sa už konečne dostávajú aj väčšie ryby, čo podporuje argumenty o zmysluplnosti špecializácie a nezávislosti týchto orgánov,” podotýka Michal Piško, riaditeľ Transparency International Slovensko.

Inštitút INEKO upozorňuje, že popri najdiskutovanejších zmenách vláda potichu mení kompetenčný zákon, ktorý jej umožní zbaviť sa riaditeľov viacerých dôležitých kontrolných, dohľadových a regulačných úradov a obsadiť ich svojimi ľuďmi bez riadnych výberových konaní. “Povedie to k zníženiu nezávislosti týchto inštitúcií, zvýši sa ich politizácia, pričom práve nezávislé kontrolné inštitúcie majú byť garantom presadzovania verejného záujmu v spoločnosti a jedným z hlavných pilierov právneho štátu,” vysvetľuje Dušan Zachar z INEKO.

Organizácie ako zásadný problém vnímajú aj spôsob, akým ide vláda zánik Úradu špeciálnej prokuratúry a ďalšie kroky presadiť. “Prijímanie významných zmien v skrátenom legislatívnom konaní – ako dlhodobo upozorňujeme už len samotné používanie skráteného legislatívneho konania v rozpore so zákonom a jeho účelom, je porušením princípov právneho štátu,” upozorňuje riaditeľka VIA IURIS Katarína Batková.

Zuzana Petková, Nadácia Zastavme korupciu
Katarína Batková, VIA IURIS
Michal Piško, Transparency International Slovensko
Dušan Zachar, INEKO