Okrem parlamentného valca už Pellegrini riadi aj hračkársky. Darovali mu ho aktivisti.

Dátum: 10.01.2024

Tlačová správa, 10. január 2024

Občianske organizácie doručili predsedovi NR SR Petrovi Pellegrinimu valec ako symbol valcovania legislatívneho procesu v parlamente. Spolu s ním dostal výzvu na zastavenie deštrukcie právneho štátu s viac ako 38-tisíc podpismi občanov.

Mimovládne organizácie VIA IURIS, Nadácia Zastavme korupciu, INEKO a Transparency International Slovensko tak reagujú na zámer vlády prijať viaceré zmeny v oblasti právneho štátu v skrátenom legislatívnom konaní. Mimovládky upozorňujú, že kým vo vyspelých demokraciách predchádza zásadným zmenám mesiace trvajúca poctivá odborná diskusia, u nás ich chce parlament prijať v skrátenom konaní.

“Vyzývame Petra Pellegriniho aby sa ako predseda zákonodarného zboru postavil proti takémuto valcovaniu legislatívy. Symbolicky sme mu preto odovzdali hračkársky cestný valec,” hovorí riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Mimovládne organizácie Petrovi Pellegrinimu doručili aj list s 38-tisíc podpismi. Komunikujú v ňom obavy z dopadov krokov vlády a legislatívnych zmien na stav právneho štátu a boj proti korupcii. List ešte pred Vianocami poslali aj europoslancom. Rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, hromadné znižovanie trestov za majetkovú a korupčnú kriminalitu či obmedzovanie právomocí Úradu na ochranu oznamovateľov sa následne stali predmetom kritiky Európskej prokuratúry, výboru Európskeho parlamentu aj Medzinárodnej siete organizácií chrániacich whistleblowerov.

Organizácie podotýkajú, že skrátené legislatívne konanie je v zmysle našich noriem možné v akútnom prípade, kedy je ohrozený vážny záujem. A nie v prípade zásadných zmien trestnej legislatívy, ktorá môže ovplyvniť veľké množstvo prípadov a zmien na inštitucionálnej úrovni. Okrem zrýchleného prijímania zmien organizácie výrazne kritizujú aj ich obsah, ktorý môže v kontexte stavu a vývoja spoločnosti a spravovania vecí verejných na Slovensku dokonca zmeniť aj demokratický charakter štátu.

Podmienky za státisícové zločiny

“Navrhované znižovanie trestných sadzieb spôsobí, že za mnohé ťažké ekonomické trestné činy bude páchateľom hroziť len absurdne nízky trest. Napríklad pri korupcii do výšky 700 tisíc eur bude hroziť trest maximálne 4 roky, pričom ak súd reálne uloží 3 ročný trest, tak páchateľ môže vyviaznuť s podmienkou alebo trestom domáceho väzenia. Ak vás niekto podvodom oberie o byt v hodnote 150 tisíc eur, tak mu dnes hrozí 10 až 15 rokov, no po novom to bude už len 6 mesiacov až 3 roky. Pri takejto nízkej sadzbe môže vyviaznuť väčšina páchateľov s podmienkou. Podvod na DPH alebo spotrebnej dani do výšky 35 tisíc eur už nebude podľa návrhu vlády Roberta Fica trestným činom,” upozorňuje Katarína Batková, riaditeľka VIA IURIS.

Argument s preplnenými väznicami nesedí

Pre nedostatočnú diskusiu o návrhoch zákonov štát presne nepozná ani dopady, ktoré môžu mať na výkon spravodlivosti na Slovensku. Iste to však nebude potreba odľahčenia slovenských väzníc, ktorou argumentuje vláda pri novele trestného zákona. Tá najviac obmedzí trestanie korupcie i najzávažnejšej ekonomickej kriminality.

„Títo páchatelia väznice rozhodne neplnia. Ročne je dlhodobo uložených viac ako 5500 nepodmienečných trestov, korupcie sa týka priemerne menej ako 5 (slovom päť) z nich. Len pre porovnanie, pri krádežiach ide o viac ako 1500 trestov ročne,” hovorí Ján Ivančík, právnik Transparency International Slovensko, ktorý si všímal uložené tresty za posledných 13 rokov. „S najpočetnejšou skupinou z nich pritom novela neplánuje robiť žiadne zásadné zmeny,” dodáva Ivančík.

Dopady pocítia bežní ľudia

“Občanom Slovenska pripravuje súčasná vládna moc po Vianociach danajský dar. Po prijatí a implementácii balíka opatrení namierených proti stabilite právneho štátu a vymožiteľnosti spravodlivosti a práva sa zo Slovenska stane menej bezpečné miesto pre život bežných ľudí,” varuje riaditeľ INEKO Dušan Zachar. Dodáva, že výsledkom bude aj nižšia atraktivita pre domácich aj zahraničných investorov a ekonomické zaostávanie. Následne sa to negatívne prejaví na kvalite a úrovni verejných služieb, ako aj na výške platov a dôchodkov, čo si už potom všimne a pocíti na vlastnej koži väčšina obyvateľov na Slovensku. “Lenže to už bude neskoro plakať nad rozliatym mliekom a prípadný návrat na trajektóriu prosperity a dobiehania okolitých krajín už bude potom veľmi bolieť”, uzatvára riaditeľ INEKO Dušan Zachar.

Zuzana Petková, Nadácia Zastavme korupciu
Katarína Batková, VIA IURIS
Ján Ivančík, Transparency International Slovensko
Dušan Zachar, INEKO